Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Φρίντριχ Ένγκελς-10+1 φράσεις και αποφθέγματα του Γερμανού φιλοσόφου …


-Το παιδί δεν πρέπει ν’ ακούει προσβολές, γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θ’ αποκτήσει αξιοπρέπεια.

-Μία ουγγιά δράσης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας.


-Οι μεσαίες τάξεις έχουν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη αντίληψη της κοινωνίας. Πιστεύουν ειλικρινά ότι τα ανθρώπινα όντα. . . έχουν πραγματική ύπαρξη μόνο εάν κερδίζουν χρήματα ή προσπαθούν γι’αυτό.


-Ότι είναι πραγματικό στην ανθρώπινη ιστορία γίνεται παράλογο στο πέρασμα του χρόνου.



-Όλοι είναι ίσοι και ελεύθεροι – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών. Δεν υπάρχει ακόμη χώρος για τους δούλους, ούτε, κατά κανόνα, για την υποταγή άλλων φυλών.


-Αυτό που είναι καλό για την άρχουσα τάξη, φέρεται να είναι καλό για όλη την κοινωνία με την οποία η άρχουσα τάξη αναγνωρίζει τον εαυτό της.


-Μια αλλαγή στην ποσότητα συνεπάγεται επίσης μια αλλαγή στην ποιότητα.


-Αυτό που θέλει το κάθε άτομο παρεμποδίζεται από όλους τους άλλους και αυτό που προκύπτει είναι κάτι που κανείς δεν θέλησε.


-Τα στελέχη του σύγχρονου κράτους δεν είναι παρά μια επιτροπή για τη διαχείριση των κοινών υποθέσεων ολόκληρης της μπουρζουαζίας.


-Η μονογαμία ήταν η πρώτη μορφή της οικογένειας που δεν βασιζόταν σε φυσικές, αλλά σε οικονομικές συνθήκες. Δηλαδή, στη νίκη της ιδιωτικής ιδιοκτησίας έναντι του πρωτόγονου και του φυσικού κολεκτιβισμού.


-Στην πραγματικότητα, κάθε πνευματική εικόνα του παγκόσμιου συστήματος είναι και παραμένει περιορισμένη· αντικειμενικά από την ιστορική κατάσταση και υποκειμενικά από τη σωματική και πνευματική σύστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου